Anbefaling fra Rytterforbundet etter påvist herpessmitte

Postet av Bergen Rideklubb den 2. Mar 2019



Basert på FEIs anbefalinger og tiltakene som gjøres i Danmark, legger Norges Rytterforbund seg på samme linje slik at det er samkjørt i Skandinavia.

FEIs Veterinærdirektør sendte ut den 28.februar en anbefaling til kontaktveterinær i Sverige, Danmark og Norge om ytterligere tiltak. Anbefalingen var at hestene fra stevnet i Lillestrøm, isoleres i to uker ekstra. For de norske hestenes del vil dette innebære karantene til og med søndag 17.mars.

Anbefaler økt karantenetid

Etter mistanke om ekvint herpesvirus på stevne, anbefalte Norges Rytterforbund at man bør måle hestens temperatur to ganger daglig, morgen og kveld, over en 10 dagers periode etter å ha reist fra stevneplassen i Lillestrøm. Mistanken er nå bekreftet.

NRYF anbefaler derfor nå økt karantenetid til 21 dager basert på anbefalingen fra FEI og slik som Danmark og Sverige gjør.

For å unngå ulike oppfatninger om antall dager, anbefales karantenen til å vare til og med søndag 17. mars

  • Dette gjelder og for hester som står ved samme stall, som de gjeldende hestene fra Lillestrøm.
  • Denne anbefalingen gjelder alle hester som deltok under NHF, uavhengig av hvor de stod oppstallet.
  • I karantenetiden bør man fortsette å måle temperaturen to ganger om dagen. Temperaturen skal være under 38,5 grader (etter anbefaling fra FEI).
  • Hvis ingen hester i stallområdet viser tegn til nevrologiske symptomer, forhøyet temperatur, utflod fra nesen eller hoste i løpet av karanteneperioden, kan karantenen oppheves.

Karantenen bør ses på som et forebyggende tiltak for å forhindre ytterligere smitte.


For arrangører og staller som planlegger arrangementer
Norges Rytterforbund vil på det sterkeste anbefale at staller som har hester fra stevnet på Lillestrøm oppstallet, avlyser sine arrangement som innebærer trafikk av hester utenfra, frem til og med søndag 17. mars. Dette gjelder stevner, samlinger, treninger og aktiviteter med hest.

Arrangører med staller som ikke har hester fra stevnet i Lillestrøm, kan selv vurdere om de skal gjennomføre sine arrangementer, men bør ha fokus på gode smitteforebyggende tiltak og vise aktsomhet.

Vi har et kollektivt ansvar for å hindre ytterligere smittespredning, og det er viktig at alle nå setter hestehelsen og hestevelferden i fokus!

Odd Magnus Knævelsrud
Kontaktveterinær
Norges Rytterforbund

Informasjon på Mattilsynets hjemmeside

Ta ellers kontakt med lokal veterinær og mattilsynet vedrørende spørsmål og informasjon!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.